Vær’ med i det spændende Boligbirding projekt fra 1. januar 2023!

Jamen, hvad kræver det?

Det kræver, at du kender de mest almindelige fugle og har lyst til at taste dem (kun første gang, du ser dem) ind dels i DOFbasen og dels i et specielt Boligbirding skema, som du får adgang til, når du tilmelder dig.
Det største arbejde er, at holde øje med, hvilke fugle, du ser, når du er hjemme.

Hvad er Boligbirding?

Boligbirding er en landsdækkende aktivitet – stort set alle DOF’s lokalafdelinger deltager.

Projektets titel er pt “Lokalafdelingernes fænologi og Mini Atlasprojekt” alias Boligbirding (BB). Vi leder stadig efter en kort og fyndig dansk titel, pt. er bedste bud “Fugle lige der, hvor du bor”.

I den helt korte form er det en fænologisk Mini-Atlas undersøgelse, der belyser arternes ankomst og udbredelse, krydret med lidt konkurrence og andre lærerige tiltag. Det skal bemærkes, at projektet adskiller sig markant fra andre (fugle)projekter/konkurrencer ved at være helt CO2 neutralt – projektet er derfor velegnet til reklamering også uden for DOF’s egne rækker. Projektet er velegnet både for erfarne og begyndere. Det er simpelt, nemt, spændende, sjovt og udfordrende, når man først er kommet i gang - alle er velkomne til at være med.

Der kører hvert år 2 sessioner – en forårskonkurrence 1. januar - 30. juni og en efterårskonkurrence 1. juli - 31. december. Du kan deltage i den ene eller dem begge, som du lyster og har tid.

Men nogle afdelinger er mere aktive end andre. I DOF Fyn deltog hele 75 personer, hvor vi kun var 24 personer i DOF Nordsjælland, som er en lokalafdeling med langt flere medlemmer.
Det kan da ikke passe, at vi skal stå tilbage for andre lokalafdelinger?

Hvad får du ud af det?

Du er med til at give viden om fuglene på de lokaliteter, som fuglekiggere normalt ikke registrerer fra, og så er du med i en lille hyggelig konkurrence om at se flest arter fra sin egen matrikel. Konkurrencen er lidt ulige, idet alle ikke har lige gode lokaliteter, men så kan man konkurrere med sig selv fra år til år eller med andre med lignende lokaliteter.
Under alle omstændigheder er det rigtig spændende at blive bevidst om, hvor mange arter man ser fra sin matrikel.

Hvordan tilmelder du dig?

Du skal tilmelde dig til Luise Ekberg på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og oplyse dit navn, din kommune og din DOFbasekode fx 3400LUST. Du er også nødt til at oplyse en mail, som er tilknyttet Googlekonto.
Har du ikke en Googlekonto, kan du oprette en her
Har du ikke en DOFbasekode, så kan du få en ved at oprette dig her: https://dofbasen.dk/opretmig.php

Du kan starte din deltagelse når som helst, men du få jo flest fugle ”på tasken”, hvis du starter 1. januar og kører hele foråret.

Hvordan kommer jeg i gang?

Når du har tilmeldt dig, får du en vejledning og et link til det skema, hvori du skal indtaste dato for din observation.
Hvis du har problemer med at finde ud af vejledningen, så kan du få hjælp af mig – jeg er din lokale koordinator.

Velkommen til Boligbirding 2023

/Luise Ekberg, Koordinator for Boligbirding

Naturens Dag på Esrum Møllegård
søndag 11. september kl. 10 - 13

I mange år er Naturens Dag blevet afholdt på Skovskolen i Nødebo, men i år er dette spændende arrangement for hele familien blevet flyttet til Esrum Møllegård.
Det er Nationalpark Kongernes Nordsjælland og Naturstyrelsen Nordsjælland, som er arrangører, og som sædvanlig deltager Dansk Ornitologisk Forening i Nordsjælland.
Naturens Dag er et af landets største arrangementer af sin art, og her i Nordsjælland kan I i det omfattende program blandt meget andet besøge DOF Nordsjællands stand og høre om forekomst af havørn, fiskeørn og rød glente i vores landsdel samt høre om mange andre fugle.
I kan også teste jeres fugleviden i en quiz og se hvor mange af de udstoppede fugle, I kan kende.
Andre muligheder for gode naturoplevelser er at fange smådyr i vand og på land, tænde bål på forskellige måder, ride kæphesteløb, bygge en vandmølle, lave fødekæder i skoven og gå på vandreeventyr.
I vil også have mulighed for at designe et parforcejagtlandskab samt få en snak med Naturstyrelsen om urørt skov, naturnationalparker og Søborg Sø.
Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet vil gerne fortælle om det lokale natur- og friluftsarbejde, de laver, og Nordsjællands Ridelaug står til rådighed for en snak om heste og ridning i skoven.
Adressen er Esrum Møllegård, Klostergade 12, Esrum, 3230 Græsted og bemærk, at indkørslen sker fra Frederiksværkvej, hvor der en stor P-plads lige ved på møllegården.


/Carsten Michael Jørgensen

 

Boligbirding fortsætter med den nye koordinator Luise Ekberg, som overtager opgaven fra Jens Lodal.

Boligbirding er en sjov, udfordrende og nyttig aktivitet, som alle medlemmer af Dansk Ornitologisk Forening kan deltage i.

Der er dels et lille konkurrencemoment i Boligbirding, hvor man fortrinsvist konkurrerer med sig selv år for år om at spotte flest forskellige fuglearter fra sin egen matrikel. Kan man se flere end de øvrige deltagere er det naturligvis sjovt.
Men konkurrencen kan aldrig blive helt retfærdig deltagerne imellem, da vi har meget forskellige lokaliteter at deltage med. Derfor er det jo en selv, man konkurrerer med – hvad så jeg sidste år, hvad ser jeg i år og hvad ser jeg mon næste år.

Dels er det mulighed for at DOF får oplysninger om, hvilke fugle der træffes/yngler på de lokaliteter, som der ellers ikke bliver observeret fugle fra og det er en meget vigtig oplysning.
Resultaterne bliver samlet af leder af projektet Lasse Braae fra Lokalafdelingen i Vestsjælland.

For at holde interessen fangen hele året, har vi årligt to etaper – vi starter året d. 1. januar og så nulstiller vi resultaterne og starter forfra d. 1. juli hvert år.
Det betyder, at det aldrig er for sent at starte som deltager i Bolibirding.
Inden længe vil jeg reklamere for opstarten af halvårssæsonen 1. juli-31. december 2022.

/Luise Ekberg

Fuglenes dag blev afholdt ved Favrholm, hvor vi havde opslået telt, flag og bord med foldere.

Der blev en kort introduktion til de fremmødte af områdets historie gennem tiden med start fra middelalderen og frem til i dag. Der blev også orienteret om fuglelivet gennem året på lokaliteten.

Mange af DOF-Nordsjællands turledere var mødt op klar til at modtage interesserede forbipasserende i en fremvisning af områdets fugle. Det blev ikke det helt store tilløbsstykke, selv om dagen var annonceret i Frederiksborg Amtsavis og på hjemmesiden.

De fremmødte fik dog en god oplevelse af områdets fugle, og der var fine oplevelser af 6 arter forbipasserende rovfugle heraf Rød glente, Rørhøg og Hvepsevåge. Sangerne sang i krattet, og lærkesang var hele tiden i ørene. Sommerfugle kom forbi, og der blev set Grønåret Kålsommerfugl, Aurora, Admiral og Almindelig Blåfugl.
Fra teltet på parkeringspladsen afgik mindre grupper til fugletårnet sammen med flere turledere, der viste fuglene frem.

Vejret var med os med klar blå himmel, men sidst på dagen kom sorte regnskyer ind over os. Vi undgik alligevel dårligt vejr, og temperaturen var dagen igennem på de 18-20 grader og høj sol. De fremmødte nød synet af naturen og fuglene fra tårnet. Ikke mindst var der et blåt tæppe af Tveskægget Ærenpris på engen foran tårnet, som var meget smukt.
Vi fik mange søde og positive tilbagemeldinger fra de fremmødte personer.

Turens fuglearter kan ses på DOFbasen

/Ivan Olsen, Aktivitetsudvalget

Søndag d. 29 maj 2022 inviterer Dansk Ornitologisk Forening (DOF) til Fuglenes Dag over hele landet.

 I DOF Nordsjælland afholder vi Fuglenes Dag 2022 ved Novo’s Fugletårn, Favrholm Voldgrav, Brennum Park, 3400 Hillerød.

Her har du mulighed for at komme i tidsrummet kl. 10 – 14 og nyde dagen og udsigten fra fugletårnet, hvor der er mulighed for at se flere arter af andefugle, 3 forskellige lappedykkere, en rigtig Mudderklire og meget mere. Måske kommer Fiskeørnen forbi for at hente frokost. Rørhøg, Tårnfalk og andre rovfugle er også en mulighed. I krat og buskads i området holder sangfuglene til. Alle fugle er spændende, når man lærer dem og deres adfærd at kende, og i fuglenes verden kan der altid ske overraskelser, man ved aldrig, hvor man har dem.

Frivillige fra DOF Nordsjælland står klar til at fortælle om DOF’s arbejde, Favrholm området og ikke mindst fuglene, som denne dag handler om.

Arrangementet er gratis.

Mødested: P-Pladsen ved fugletårnet, Brennum Park, 3400 Hillerød. - GPS 55.914, 12.280

Fugletårnet findes ved at køre af Peder Oxes Alle og dreje fra på Brennum Park, her viser et skilt mod fugletårnet og den store P-plads.

Favrholm ErikGroth

Underkategorier