Boligbirding 2020 - så starter vi!

Så starter vi igen på Boligbirding. Det er en konkurrence om at observere flest fugle fra ens egen matrikel. Som sidste år starter konkurrencen den 1. januar og slutter den 30 juni 2020, og i DOF Nordsjælland konkurrerer vi med de øvrige lokalafdelinger.

Musvit 2019 JensLodal

Boligbirding er en konkurrence, men det er også mere end det. Ved at strække sig over årets første 6 måneder, har vi mulighed for at sætte fokus på ankomsten af alle de almindelige trækfuglearter. Det gælder både for de store masser af den enkelte art, men også enkelte exceptionelle tidlige ankomster skulle det være muligt at registrere. Regionale forskelle mellem nord og syd eller øst og vest i landet kan måske også afsløres.

Under alle omstændigheder synes vi i DOF Nordsjællands Aktivitetsudvalg, at det vil være sjovt, spændende og interessant at deltage i Boligbirding konkurrencen. Det hele startede i 2013 og DOF Nordsjælland har været med hvert år siden 2014.

Flotte præmier

Sidste år var der ingen præmier, men for at stimulere projektet har DOF Vestsjællands bestyrelse i år besluttet at sponsorere projektet med flotte præmier, og alle deltagere kan være med i 2 konkurrencer, og vinderne i hver konkurrence vil få tilsendt et gavekort på 500 kr. til Naturbutikken.

Den samlede vinder af hele konkurrencen - flest Boligbirding arter i løbet af 1. halvår - må nøjes med æren. Hermed har vi imødekommet de klager, vi fik sidste år om, at betingelserne for at se mange arter ikke er lige gode for alle.

Præmie 1

Den første præmie tilfalder en deltager fra den lokalafdeling, der får registreret flest arter - her har jyderne desværre en fordel, som vi ikke lige kan kompensere for. Vi trækker lod blandt de deltagere fra afdelingen, som har holdt ved hele perioden, dvs fået registreret nye arter i mindst 5 af de 6 måneder projektet kører.

Du optimerer dine muligheder for at vinde ved at være med starten, og ved at få andre fra din afdeling til at deltage.

Præmie 2

Den sidste præmie går til vinderen af en gættekonkurrence. Sidste år skulle man gætte det samlede antal arter, der blev registreret i Boligbirding 2019. En analog gætteleg i 2020 vil nok ikke have samme "overraskende" effekt, og buddene må forventes at blive "klumpet" meget sammen - så der nok i sidste ende skal en lodtrækning til at finde vinderen. For at undgå dette har vi valgt et lidt mere kringlet og vanskeligt gættespørgsmål: Hvilken lokalafdeling bliver nr. 7 i konkurrencen og hvor mange arter, bliver der set i Boligbirding 2020 i lokalafdelingens område. Du skal afgive dit bud senest 31/1 2020 pr mail til Lasse Braae (email: lb@rfst.dk).

Kun deltagere, der har deltaget i projektet i hele perioden (har fået registreret nye arter i mindst 5 af de 6 måneder projektet kører), kan vinde gættekonkurrencen.

Regler for deltagelse

Reglerne er de samme for alle lokalafdelinger, så observationerne bliver registreret på en sådan måde, at resultaterne kan analyseres.

  1. Observationerne skal indtastes i DOFbasen.
  2. Observationerne skal foretages fra boligen. Det inkluderer observationer foretaget i omgivelser nær boligen som fra haven, fra gårdspladsen eller fra altanen. Eneste krav er, at når du registrerer en fugl (art), skal du være på din matrikel.
  3. Fuglene kan både ses eller høres.
  4. Der må både benyttes kikkert og teleskop.
  5. Der må gerne fodres.
  6. En art tæller kun en gang, selv om der ses forskellige racer. Altså er eksempelvis Sydlig og Nordlig Halemejse kun én art, og sp. registreringer tæller ikke.
  7. I feltet "Noter" under Turens Data (felt nr. 7), skal der skrives Boligbirding, hver gang du registrerer en tur med en ny art i konkurrencen.
  8. For hver ny art man ser eller hører, skal der i noten under art fortløbende indtastes B1, B2, B3. Som Gråspurv (B1), Solsort (B2), Stor Flagspætte (B3) osv. B står for Boligbirding og formålet er at lette opgørelsen af resultaterne. Du behøver kun at registrerede hver art en gang.
  9. Har du udsigt over flere lokaliteter fra din bolig oprettes en tur for hver lokalitet, når du registrerer dine observationer. Ser man for eksempel ud over Hillerød by fra stuen skrives de observationer i turens data som lokalitet ”Hillerød By”, og ser man ud over Slotssøen fra køkkenet, så skrives de observationer i turens data som lokalitet ”Slotssøen og Indelukket”. Og der skal stadig skrives Boligbirding og fortløbende tal for de nyregistrerede arter.
  10. Du kan komme med i konkurrencen i hele perioden, men jo før du kommer i gang jo flere arter er der mulighed for.
  11. De sidste indtastninger skal være foretaget senest den 10. juli.
  12. Gråsisken (Lille hhv Nordlig) er slået sammen til 1 art i dette projekt.

Man kan deltage uden tilmelding, fordi vi finder alle deltagere ved søgning i DOFbasen, men det vil lette vores arbejde med klargøring af skemaer/tabeller og registrering af resultaterne, hvis man vælger at tilmelde sig og oplyser følgende:

  1. Navn og Lokalafdeling (hvor du deltager i konkurrencen - kunne være dit sommerhus)
  2. DOFbase obsevatørkode, det er den du bruger, når du logger på, for eksempel 3400JL
  3. Adresse eller i hvert fald postnummer

Tilmelding i Nordsjælland til Jens Lodal på email: jenslodal@yahoo.dk

Deltagerne er velkomne til at få hjælp omkring brugen af DOFbasen hos den lokale DOFbase-koordinator (kan ses i DOFbasen).

Efter den 30. juni 2020 vil der komme en rapport over resultatet for hvilke arter, der er observeret og selvfølgelig også, hvem der set flest arter fra sin egen matrikel. Undervejs kommer der også statusrapporter.

Rapporterne lægges her på DOF Nordsjællands hjemmeside og annonceres på DOF Nordsjællands Facebookgruppe.

Vi ser frem til en spændende fugledyst – rigtig god fornøjelse!

/Jens Lodal, Aktivitetsudvalget