Aage V. Jensen Naturfond har midt i januar 2020 bevilget midler til fire års forbedring og videreudvikling af DOF’s Punkttællingsprogram.

Projektet indeholder bl.a. følgende elementer:

  • Indførelse af helt nye, såkaldte spontantællinger, hvor enhver selv kan vælge tid og sted – i et fastlagt kvadratnet – for en tælling på fem minutter, som ikke behøver gentagelse. Der vil blive udviklet en app til brug herfor, men tællingerne vil også kunne indtastes på pc mv. Spontantællingerne skal bl.a. bruges til løbende at skaffe let tilgængelig viden om de almindelige fuglearters bestandsudvikling og til at sammenligne metoden med de eksisterende punkttællinger.
  • Afprøvning af soundscape-undersøgelser, dvs. automatiske lydoptagelser som supplement til de klassiske optællingsmetoder. Dette udføres primært af projektledelsen.
  • Igangsættelse af flere klassiske/almindelige punkttællingsruter, især i landbrugslandet og om natten.
  • Indførelse af en tredje, årlig punkttælling, nærmere bestemt i det tidlige forår for at dække standfuglene og kortdistancetrækfuglene bedre.
  • Undersøgelser af betydningen af høretab hos ældre punkttællere, da dette har vist sig at være et problem i forbindelse med dækningen af i hvert fald enkelte arter som fx fuglekonge.

Der er efterhånden blevet afholdt arrangementer i flere lokalafdelinger i 2020/21, hvor projektledelsen har fortalt og svaret på spørgsmål vedrørende videreudviklingen i punkttællingsprogrammet. 

Da vi i DOF Nordsjælland har måttet aflyse planlagte arrangementer to gange grundet conarestriktioner, prøver vi igen med afholdelse af arrangement 22. september 2021 kl. 19.00, Nødebo Kro, Nødebovej 26, 3480 Fredensborg.

Det bliver med lidt godt til kaffe/te, så du bedes tilmelde dig til punkttællingskoordinator Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. senest 20. september. Vi har reserveret et stort lokale (Hestelængen), så der skulle være rigelig med plads også i forhold til corona.

Evt. spørgsmål om projektet er velkomne – skriv til den organisatoriske projektleder, Thomas Vikstrøm på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.